Το πνεύμα της αληθείας


Όσο σημαντική είναι η παρουσία του Χριστού στη γη, το Πάθος και η Ανάστασή Του, άλλο τόσο είναι και η Πεντηκοστή, η έλευση του Αγίου Πνεύματος στους αποστόλους και η παρουσία του στην Εκκλησία μέχρι και σήμερα. Γιατί έχει την ιδιότητα να προσφέρει ένα μεγάλο αγαθό στον άνθρωπο: την ενότητα, που καθημερινά χάνουμε απομακρυνόμενοι από τον Θεό και κυρίως από τον συνάνθρωπό μας.

Η Πεντηκοστή είναι το αντίθετο της Βαβέλ. Τότε ο Θεός μπέρδεψε τις γλώσσες των ανθρώπων. Τώρα ενώνει τις καρδιές, αποδεικνύοντας ασήμαντη την διαφορά στην διάλλεκτο. Αυτό όμως που ακόμα περισσότερο έχει σημασία είναι ότι η παρουσία του Αγίου Πνεύματος φωτίζει τα γεγονότα και αποκαθιστά την αλήθεια.
Η αλήθεια είναι ένα δύσκολο αγαθό. Συχνά μας ξεφεύγει, όσο κι αν την κυνηγούμε, είτε γιατί οι άλλοι άνθρωποι επιθυμούν να την κρύψουν, είτε να την διαστρέψουν, ή γιατί εμείς δεν μπορούμε κάποιες φορές να διακρίνουμε τις παραμέτρους που τη συνθέτουν. Ωστόσο, το ερώτημα τι είναι αλήθεια ή ποια είναι η αλήθεια, αποτελεί συχνά την πιο βασανιστική αναζήτηση της ύπαρξής μας.
Αυτό οφείλεται στην αδυναμία μας να διακρίνουμε την ακρίβεια και τις προθέσεις των λόγων των ανθρώπων σε κάθε μας συναναστροφή, τη στιγμή μάλιστα που ότι συμβαίνει γύρω μας οφείλεται στη δική μας δραστηριότητα. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τον εσωτερικό κόσμο του άλλου, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ακόμα πιο δύσκολη αποδεικνύεται η προσπάθεια να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, γιατί τις περισσότερες φορές επιχειρεί και κατορθώνει να κρύβει με επιμέλεια τις ατέλειες και τις σκοτεινές πτυχές του. Εδώ, πέρα από την διάθεση της ισχυρής αυτοκριτικής είναι απαραίτητο να πέσει άπλετο φως.
Το φως της Πεντηκοστής, το Άγιο Πνεύμα, μας προσφέρει τούτη τη δυνατότητα. Φωτίζει τις καρδιές μας διώχνοντας την εμπαθή σκοτεινιά, φωτίζει το νου μας, ώστε να σκεφτόμαστε καθαρά, φωτίζει τη ζωή μας, ώστε να συναναστρεφόμαστε με ευθύτητα, φωτίζει τον κόσμο, ώστε σαν μια ψυχή να ζει την κοινωνία του Θεού, ανοίγει νέους ορίζοντες, αποκαθιστά την αλήθεια και γι’ αυτό αποκαλείται «Πνεύμα της αληθείας».
Η ενότητα και η αλήθεια είναι και σήμερα τα μεγαλύτερα αιτήματα της ανθρωπότητας. Πολλοί πασχίζουν για να επιβάλλουν την δική τους «ενότητα» και την δική τους «αλήθεια». Άλλοι αντιστρατεύονται στους πρώτους, γιατί δίνουν άλλη διάσταση στο νόημα αυτών των λέξεων. Πολλοί δεν μπορούν να κατανοήσουν την ουσία αυτής της κατάστασης και άλλοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τα γεγονότα κατά το δοκούν. Όλοι μας όμως ξεχνούμε πως η ενότητα και η αλήθεια δεν είναι αγαθά που επιβάλλονται, αλλά έχουν ως απαραίτητη προυπόθεση την ελέυθερη συμμετοχή των ανθρώπων, κάτω από τη φωτεινή καθοδήγηση της παρουσίας του Θεού στη ζωή τους!
(Ιούνιος 2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...