Ανάσταση: εδώ και τώρα

H Ανάστασις του Χριστού, ψηφιδωτό στην Ι.Μ. Οσίου Λουκά (10ος αι.)

Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι μόνο ένα ιστορικό γεγονός το οποίο περιγράφεται στα Ευαγγέλια και γιορτάζουμε με κάθε μεγαλοπρέπεια κάθε Πάσχα. Προϋποθέτει ασφαλώς πίστη, και επιπλέον, για τον κάθε χριστιανό που πιστεύει, αποτελεί -και πρέπει να αποτελεί- μια διαρκή πραγματικότητα. 
Μερικοί πιστεύουν ότι ο Χριστός απλά αναστήθηκε, προς το τέλος της επίγειας παρουσίας Του, και κάποια στιγμή στο κοντινό ή στο απώτερο μέλλον θα έρθει ξανά, να αναστήσει όλους τους ανθρώπους και να απονείμει δικαιοσύνη, καλώντας τους καλούς  να συμμετάσχουν στην αιώνιο ζωή (Παράδεισο) και καταδικάζοντας τους αμαρτωλούς στην αιώνια κόλαση.
Κι όμως, η Ανάσταση δεν είναι ούτε απλά μια ανάμνηση, ούτε μια προσμονή. Και πολύ περισσότερο δεν είναι κάλεσμα ή προνόμιο για τους λίγους, τους εκλεκτούς. Η Ανάσταση είναι κάλεσμα, προς όλους, είναι η υπέρτατη χειρονομία αγάπης του Θεού προς τον κάθε άνθρωπο.
Αν κοιτάξουμε την εικόνα της Αναστάσεως (η ορθόδοξη παράδοση έχει την "Εις Άδου Κάθοδο") θα παρατηρήσουμε ότι ο Χριστός, θριαμβευτής του θανάτου, τείνει το χέρι Του και τραβά από το μνήμα τον Αδάμ. Δεν κρατά κανέναν από τους Δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά τον πρώτο αμαρτωλό. Και στο πρόσωπο του Αδάμ, απλώνει το χέρι Του στον καθένα μας, που οι πτώσεις και οι τρικυμίες του βίου μας έκλεισαν επί μακρόν στον τάφο της απελπισίας.
Η Ανάσταση είναι πρώτα απ' όλα πνευματικό, υπαρξιακό γεγονός. Όχι γιατί είμαστε άξιοι, αλλά επειδή ο Θεός μάς αγαπά ατέλειωτα. Η Ανάσταση δεν είναι επίτευγμα δικό μας, αλλά δώρο του Θεού. Ο Χριστός απλώνει το χέρι Του και μένει σε εμάς να τολμήσουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά Του. «Θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον», μας λέει... πιαστείτε από το χέρι μου και σηκωθείτε, γιατί νίκησα τον θάνατο!
Η Ανάσταση είναι καθημερινό γεγονός. Είναι η χαρά που πηγάζει από τη βεβαιότητα ότι ο Θεός μάς αγαπά τόσο πολύ, που παρόλες τις αδυναμίες μας βρίσκεται πάντα δίπλα μας με απλωμένο το χέρι, για να μας κρατήσει, να μας ανασηκώσει. Αδελφός, συμπαραστάτης, Σωτήρας.
Ο κόσμος κρίνεται τώρα, σήμερα, κάθε στιγμή. Ας ανοίξουμε την καρδιά μας κι ας την αφήσουμε να πλημμυρίσει από το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...